Steak ze svíčkové s grilovanou zeleninou

Potřebujeme:
- steaky ze svíčkové vysoké 3-5 cm
- sůl, pepř
- rostlinný olej
- máslo
- tymián
- zelenina: paprika, cuketa, lilek, brambory uvařené ve slupce, atd.
Maso nechte cca 2 h při pokojové teplotě, uvolněnou šťávu neomývejte, ale pouze osušte utěrkou. Steaky lehce potřete olejem a položte na rozpálenou a olejem vymazanou pánev. Opékejte ze všech stran tak dlouho, dokud se maso samo od pánve neodlepí.
Poté maso vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 2-3 min. Steaky vyjměte, osolte a opepřete (soli se v tomto případě nebojte), položte na každý kostičku másla a nechte 5-8 min. odpočinout.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na požadovaný tvar (větší kousky). Na pánvi rozpalte trochu oleje a zeleninu na něm po druzích postupně orestujte. Takto připravenou zeleninu vložte do mísy. Na pánev znovu nalijte trochu oleje, přidejte tymián a nechte jej rozvonět. Ochucený olej nalijte do mísy na grilovanou zeleninu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Na talíři podávejte posypané hoblinkami parmazánu. DOBROU CHUŤ!
Steak z roštěnce s fazolkami na slanině

Potřebujeme:
- steaky z nízkého nebo vysokého roštěnce vysoké „na 2 prsty“ (3-4 cm)
- sůl, pepř
- rostlinný olej
- máslo
- cca 500 g zelených fazolek
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotku
- 100 g másla
- 100 g slaniny
- tymián
Postup na steaky je stejný jako u přechozího receptu.
Fazolky očistěte a krátce (cca 5 min) vařte v osolené vodě na skus. Ihned potom je zchlaďte v ledové vodě – díky tomu si fazolky zachovají svou krásnou barvu a nerozbřednou. Vyjměte je a nechte okapat.
Na pánev vložte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte najemno nakrájenou šalotku, tymián a jemně pokrájený nebo nastrouhaný česnek. Máslo přidávejte v průběhu. Přidejte fazolky, promíchejte a krátce na pánvi prohřejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. DOBROU CHUŤ!
Hovězí přední na víně s vařenými bramborami
Potřebujeme:
- cca 1 kg předního masa z krku nebo plece (lze použít také hovězí líčka)
- cca 80 g špeku
- cca 700 g zeleniny – mrkev, celer, petržel, cibule
- 2 lžíce sádla
- tymián, nové koření, bobkový list, celý pepř
- cca 100 g švestkových povidel
- 2 lžíce rajského protlaku
- 700 ml červeného vína
- sůl, pepř
- portské víno/cukr na dochucení
- 2 lžíce másla
Maso prošpikujte silnějšími plátky špeku, silně ze všech stran osolte a opepřete. V hlubším hrnci rozpalte sádlo a maso na něm ze všech stran důkladně opečte. Maso vyjměte a do výpeku vložte na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujte, přidejte koření a znovu vše restujte. Nakonec přidejte ještě rajský protlak a švestková povidla a společně vše pár minut povařte. Do orestovaného základu vraťte maso, zalijte červeným vínem a pomalu vařte do změknutí masa. Dle potřeby přilijte vodu nebo hovězí vývar.
Uvařené maso vyjměte a pokrájejte na plátky. Z omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji do hladka. Dochuťte ji trochou cukru nebo sklenkou portského vína. Nakonec v hotové omáčce rozpusťte kousky másla, krásně se jím zjemní a zahustí.
Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami. DOBROU CHUŤ!